V posledných rokoch sa ukrajinské orgány vydali drsnou cestou k zavedeniu neoliberálnej politiky. Snažiac sa prilákať zahraničných investorov, minimalizovali sociálne normy a kontrolu nad ich dodržiavaním.  Týmito pokusmi porušujú pakty OSN o ľudských právach, dohodu o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou  a tiež kapitolu 13 „Práca“ z Dohody o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Kanadou. Bolo zrušených viac ako 400 zákonov a predpisov v oblasti bezpečnosti práce. Nezamestnanosť a nedoplatky na mzdách sa zvyšujú, no zvýšenie minimálnej mzdy a dôchodkov, ktoré by sa mali zosúladiť so skutočným životným minimom, sa odkladajú na neskôr.

Napadnutá je aj ústava Ukrajiny, ktorá vyhlasuje, že Ukrajina je sociálny štát s bezplatnou lekárskou starostlivosťou. Toto vyhlásenie je obzvlášť závažné, hlavne v tomto období, kedy je celý svet zasiahnutý pandémiou koronavírusu.

Federácia odborových zväzov Ukrajiny a jej členské organizácie nebudú nikdy súhlasiť s takou nepodarenou politikou!

Začiatkom tohto roka, kvôli aktívnym protestom a solidárnej podpore medzinárodného odborového hnutia, Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov, OSN, Medzinárodnej organizácie práce, neumožnili ukrajinské odbory prijatie liberálneho zákona o práci. Taktiež neumožnili prijatie návrhu zákona, ktorý bol zameraný na elimináciu odborových zväzov z činností na ochranu práv.

Dnes provládna väčšina opäť porušuje ústavné a medzinárodné normy, týkajúce sa  pracovných a sociálno-ekonomických práv zamestnancov a odborových zväzov. Manipulácie so Zákonníkom práce pokračujú s ďalšími pokusmi o zavedenie diskriminačných pracovných a protiodborových noriem. Návrh zákona o odborových zväzoch bol predložený do prvého čítania bezo zmien.

Úrady sa navyše rozhodli využiť orgány činné v trestnom konaní na vyvíjanie tlaku na odbory. Pod vykonštruovanou zámienkou súd zmrazil majetok Federácie odborových zväzov Ukrajiny a jej členských organizácií. K majetku patrí aj Dom odborov v Kyjeve, ktorého výstavba bola v roku 1980 financovaná z poplatkov odborových zväzov a ktorý odborári prestavali po tom, ako ho počas Revolúcie Dôstojnosti v roku 2014 zničil požiar.

Je potrebné poznamenať, že Európsky súd pre ľudské práva vo svojom nedávnom rozhodnutí potvrdil pozíciu odborových zväzov. Podľa tohto rozhodnutia spory o majetok už ukrajinské súdy posudzovali v roku 1997 a boli vyriešené v prospech odborov. No ESĽP tiež upozornil na nejednotnosť konania štátu, ktorý predtým prostredníctvom svojich oprávnených orgánov zaregistroval vlastnícke práva odborových zväzov a podnikateľských subjektov, no následne sa prostredníctvom prokuratúry vyhlásil za vlastníka tohto majetku.

Takéto kroky sú v civilizovanom svete neprijateľné. Protiodborová a protipracovná politika obdržala mimoriadne negatívne hodnotenie od medzinárodného spoločenstva. Medzinárodná konfederácia odborových zväzov klasifikovala Ukrajinu ako krajinu bez záruky práv pre zamestnancov.

Vláda sa nemôže vysmievať ťažko dosiahnutým úspechom ukrajinských zamestnancov a odborových zväzov a zároveň vyhlasovať, že je otvorená sociálnemu dialógu s cieľom zlepšiť životy všetkých obyvateľov Ukrajiny.

Prezídium Federácie odborových zväzov Ukrajiny vyzýva všetky odborové organizácie a všetkých členov odborových zväzov, aby dôstojne reagovali na obmedzovanie práv zamestnancov a odborových zväzov s využitím všetkých právnych foriem a metód aktívneho boja!

Prezídium Federácie odborových zväzov Ukrajiny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *