Zohnať si prácu po päťdesiatke nie je vôbec jednoduché. Hoci títo ľudia majú dostatok skúseností, veľa zamestnávateľov má voči nim predsudky. Podľa niektorých sú málo flexibilní, podľa iných majú príliš vysoké platové nároky. A tak starší ľudia majú problém uplatniť sa na trhu práce. Potvrdzujú to aj aktuálne údaje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), podľa ktorých v si prvom polroku hľadalo robotu viac ako 46 tisíc päťdesiatnikov. Pozitívne je azda len to, že za poslednú dekádu ich počet klesol zhruba o polovicu.

 

Spolu viac ako 95 000 nezamestnaných tvorili ľudia, ktorí najmenej 12 mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemali pravidelný príjem alebo nevykonávali samostatne zárobkovú činnosť dlhšie ako šesť mesiacov.

ÚPSVaR pripomenul, že problém uplatniť sa na trhu práce majú uchádzači, ktorí sú evidovaní na úradoch práce najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov. Celkovo ich bolo v prvej polovici tohto roka vyše 67 000. „Platná legislatíva definuje znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, ktorí môžu byť z rôznych dôvodov znevýhodnení pri snahe uplatniť sa na trhu práce,“ uviedlo tlačové oddelenie ÚPSVaR.

Ďalšou skupinou boli uchádzači o zamestnanie, ktorí dosiahli nižšie ako stredoškolské odborné vzdelanie (53 149) a ľudia starší ako 50 rokov (46 634). Bariéry pri hľadaní si práce malo podľa ÚPSVaR aj 9434 mladých pod 26 rokov, ktorí skončili dennú formu štúdia pred menej ako dvomi rokmi a od jej ukončenia nemali pravidelne platené zamestnanie.
Zo štatistiky ÚPSVaR vyplýva, že s uplatnením sa na trhu práce malo rovnako problém aj viac ako 5100 ľudí so zdravotným postihnutím. Za nimi nasledujú poberatelia materského alebo rodičovského príspevku, ktorí ukončili jeho poberanie menej ako dva roky pred zaradením na úrady práce, prípadne počas dostávania tejto dávky nemali príjem zo zárobkovej činnosti zamestnanca a zo samostatnej zárobkovej činnosti. Dokopy ich bolo 3667.

Najmenší počet vyše 1200 uchádzačov o zamestnanie tvorili ľudia, ktorí žijú osamote s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na starostlivosť, alebo sa starajú aspoň o jedno dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky.

 

Paradoxy trhu práce

Pokiaľ ide o päťdesiatnikov, ktorí majú ešte ďaleko do dôchodku, vzniká paradoxná situácia – nezamestnanosť na Slovensku je nízka, naopak na trhu práce je veľký dopyt po zamestnancoch (momentálne u nás pracuje viac ako 100 tisíc cudzincov), dôchodkový vek sa stále zvyšuje, no pre staršiu generáciu nie je dostatok pracovných miest.

Tento problém sa v budúcnosti ešte viac prehĺbi, keďže už nasledujúcu dekádu pôjde do dôchodku silná generácia tzv. Husákových detí narodených v 70. rokoch minulého storočia.

Ako môžeme vidieť na príklade Nemecka, ktoré zápasí so starnutím populácie už teraz, počet nezamestnaných vo vekovej kategórii 50+ tu za posledný rok narástol (https://de.statista.com/statistik/daten/studie/75085/umfrage/arbeitslose-ab-50-jahren-in-deutschland/. Navyše, oproti svojim mladším kolegom, si ľudia nad 50 rokov hľadajú novú prácu viac ako dvakrát dlhšie.

Pritom starší zamestnanci majú veľa odborných skúseností a sú lojálnejší voči firme, v ktorej pracujú, ako mladší zamestnanci. Keď si hľadajú prácu, ich odborné znalosti sa napriek tomu nevyužívajú, naopak častokrát sa stretávajú s tým, že sú „prekvalifikovaní“.

 

Iniciatíva na podporu zamestnanosti 50+

Štát sa im prostredníctvom rôznych projektov pokúša podať pomocnú ruku. „Ide napríklad o národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť, pričom viacero jeho častí je zameraných na osoby nad 50 rokov. Uľahčenie uplatnenia sa na trhu práce ponúka znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie aj národný projekt Zručnosti pre trh práce,“ pre RTVS uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

V susednom Rakúsku, kde sa integrácii starších pracovníkov na trh práce venujú dlhodobo, v r. 2018 vznikla Iniciatíva zamestnanosti 50+, ktorá disponuje ročným rozpočtom 165 miliónov eur ročne. U našich susedov si uvedomujú, že si treba viac vážiť ľudí, ktorí svojou prácou prispievali k rozvoju spoločnosť 30 či 40 rokov.

 

Zdroj: TASR

https://www.oesterreich.gv.at/themen/arbeit_beruf_und_pension/aeltere_arbeitnehmer/1/1/Seite.2100200.html

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/21274/484097#676

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *