Kratší pracovný týždeň by bol podľa zamestnávateľských zväzov problém. Odborári práve v ňom vidia riešenie.

 

Tlačová agentúra SR zosumarizovala názory zamestnávateľov na skrátenie pracovného týždňa. Zväzy a komory, ktoré zastupujú zamestnávateľov v štvordňovom pracovnom týždni vidia problém. Hlavne z dôvodu nedostatku pracovnej sily, ktorou trpí nejeden zamestnávateľ na Slovensku.

Kratší pracovný čas by sa podľa nich mal riešiť formou kolektívneho vyjednávania. Odborári naopak v znížení počtu pracovných hodín vidia riešenie nedostatku zamestnancov.

„Často sa u nás objavuje tvrdenie, že nemôžeme skracovať pracovný čas, pretože na Slovensku máme vysoký nedostatok pracovnej sily. A práve zníženie pracovných hodín môže byť riešením nedostatku pracovnej sily.

Treba sa pýtať, prečo dochádza k nedostatku pracovnej sily. Odpoveď v mnohých prípadoch súvisí s neudržateľnou prácou, nadčasmi, ťažkými fyzickými podmienkami a nízkou mzdou. Riešením môže byť práve skrátený pracovný čas,“ uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

 

Čo na to zamestnávatelia

 

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení

„Dlhodobým problémom zamestnávateľov, na ktorý neustále upozorňujeme, je nedostatok pracovnej sily. Ak by o štvordňový pracovný týždeň požiadalo súčasne viacero zamestnancov, mohol by výpadok ešte výraznejšie umocniť túto zložitú situáciu. Pre určitý typ pracovných pozícií, najmä v nevýrobnom sektore, je za určitých podmienok možné skrátiť pracovný čas na pracovisku, avšak kratší pracovný týždeň by firmám, ktoré majú napr. nepretržité prevádzky, v súvislosti s prijímaním nových ľudí spôsobil vyššie náklady či zvýšenú administratívu,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová.

 

Republiková únia zamestnávateľov

 „Experimenty zo zahraničia (Island, Belgicko) nepotvrdili opodstatnenosť takýchto sociálnych pokusov a pracovný týždeň zostal päťdňový. Malo by to „nedozerné následky“ na schopnosť firiem plniť zákazky,“ uviedol generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

 

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy

„Zavedenie štvordňového pracovného týždňa by zvýšilo potrebu ďalších zamestnancov, najmä v odvetviach s nepretržitou prevádzkou, ako je energetika či doprava. Takáto zmena by si na celonárodnej úrovni vyžiadala doplnenie desiatok tisíc nových pracovníkov, čo nie je reálne zabezpečiť,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

„Rozhodne nepodporuje úvahy o skrátení pracovného týždňa na štyri dni. Takýto zásah do dĺžky trvania pracovného času v našom segmente vôbec neprichádza do úvahy. Poľnohospodárstvo a potravinárstvo dlhodobo zápasia s nedostatkom zamestnancov, a preto sú firmy nútené využívať na prácu v sektore aj cudzincov, brigádnikov alebo napríklad ovocinári zaviedli práve pre nedostatok pracovníkov formu samozberov v sadoch. Preto sa v agropotravinárstve skôr hľadajú možnosti, ako do pracovného procesu zapojiť viac ľudí, než im uberať čas strávený v práci,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

 

Potravinárska komora Slovenska

„Podľa dát OECD z roku 2022 je ročne na Slovensku odpracovaných menej hodín, ako je priemer OECD, a aj menej ako v ostatných krajinách V4. Už v súčasnosti pripúšťa Zákonník práce tam, kde to povaha práce dovoľuje, dohodnúť pracovný pomer na kratší pracovný čas, prípadne pružný pracovný čas. Mnohí zamestnávatelia zároveň umožňujú zamestnancom prácu z domu či iné benefity,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

 

Work-life balance

 Aj na Slovensku sa už so štvordňovým pracovným týždňom experimentuje. Je to však zatiaľ len na úrovni jednotlivých súkromných firiem a rozhodnutí ich vlastníkov. Vláda túto tému obchádza.

Zamestnanec, ktorý pracuje kratšie je zdravší, šťastnejší a užíva si viac voľného času. Rovnováha medzi prácou a osobným životom je oveľa lepšia vďaka skráteniu pracovných hodín. Ukazuje to analýza spoločnosti Ximes, ktorá sa zaoberá výskumom pracovného času.

A to sa ukázalo aj v praxi. Napríklad rakúska Spolková komora práce, ktorá zastupuje viac ako 4 milióny zamestnancov, prišla s požiadavkou na skrátenie pracovného času. Na príklade elektroinštalačnej spoločnosti Kagerer, ktorá v r. 2022 skrátila pracovný týždeň na 36 hodín, poukazuje, že kratší pracovný čas je možný – a to dokonca aj v stavebníctve.

Viac o elektroinštalačnej spoločnosti Kagerer, ktorá dobrovoľne skrátila svojim zamestnancom pracovný čas sa dočítate v článku.

 

Zdroj: Teraz.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *