EHSV načrtol víziu transformácie poľnohospodárstva, rybárstva a potravinových systémov EÚ s cieľom zabezpečiť odolnosť a udržateľnosť v čase krízy.

EHSV vo svojom stanovisku vyzval na vytvorenie potravinového systému, ktorý by bol konkurencieschopný, odolný voči krízam a zosúladený s environmentálnymi a sociálnymi cieľmi EÚ. Poukázal v ňom na potravinovú bezpečnosť, spravodlivý príjem pre výrobcov, odolnosť životného prostredia a podporu budúcej generácie výrobcov potravín.

„Zabezpečenie stabilných a udržateľných príjmov pre producentov je nevyhnutné, rovnako ako podpora potravinovej politiky založenej na vedomostiach, ktorá podporuje inovácie,“ povedal Arnold Puech d’Alissac, predseda Svetovej organizácie poľnohospodárov a jeden z troch spravodajcov stanoviska.

V tomto zmysle EHSV navrhuje posilniť vyjednávaciu silu odvetvia poľnohospodárstva pri rokovaniach o cenách a zvýšiť financovanie poľnohospodárstva a rybného hospodárstva zo strany EÚ. Vyzýva tiež, aby budúce obchodné dohody zahŕňali normy Zelenej dohody a stratégie z farmy na stôl, čím sa zabezpečí spravodlivá hospodárska súťaž a vysoká kvalita potravín.

„Rozhodujúce je zabezpečiť spravodlivé príjmy pre prvovýrobcov,“ uviedla Piroska Kállay, ďalšia spravodajkyňa stanoviska.

EHSV preto vyzval na prísnejšie presadzovanie spravodlivých obchodných postupov a zákaz predaja pod úrovňou nákladov s cieľom obnoviť rovnováhu v potravinovom dodávateľskom reťazci. Mimoriadne dôležité sú aj politiky podporujúce generačnú výmenu so zameraním na mladých ľudí a ženy vrátane vzdelávania, odbornej prípravy a podpory družstiev.

Na podporu udržateľnosti EHSV odporučil odmeňovať úsilie o zachytávanie uhlíka, ako napríklad udržateľné hospodárenie s pôdou a predchádzanie úniku uhlíka. „Tieto opatrenia by pomohli zosúladiť produkciu potravín s klimatickými cieľmi EÚ a globálnymi environmentálnymi záväzkami,“ povedal ďalší spravodajca Joe Healy.

Ďalším návrhom je systém verejného poistenia na ochranu výrobcov pred katastrofami súvisiacimi s klímou, ktorý by zabezpečil kontinuitu dodávok potravín.

EHSV vyzval na politiky zamerané na obnovu zdravia pôdy a vody, zvýšenie efektívnosti využívania vody a zníženie jej spotreby, ako aj na menej byrokracie a viac transparentnosti prostredníctvom digitalizácie sledovania cien a nákladov.

EHSV napokon odporučil zriadenie Európskej rady pre potravinovú politiku (EFPC), ktorá by podporovala dialóg o otázkach súvisiacich s potravinami a zosúlaďovala potravinovú politiku so širšími sociálnymi a environmentálnymi cieľmi. Tieto návrhy predstavujú plán na zvýšenie odolnosti, udržateľnosti a spravodlivosti potravinových systémov EÚ vzhľadom na globálne výzvy.

Zdroj: EHSV

Foto: Pexels

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *